GENEL BİLGİLER

Borçlu olmadığı halde, hakkında başlatılan icra takibi sonucunda ödeme yapan kişi mahkemeye başvurarak yaptığı ödemenin kendisine iade edilmesi talebiyle açtığı davadır. Uygulamada geri isteme davası da denmektedir. Bir kişi, hakkında başlatılan icra takibine bir sebepten dolayı haksız yere malları veya gelirlerinin haczedilmesi ya da mallarının satılması sonucu mağdur olmuş olabilir. Bu mağduriyetin giderilmesi için istirdat davası açılabilir.
Kişinin borcu olmadığı halde ödediği paranın geri alınabilmesi amacıyla açılan istirdat davası hak kaybı yaşanmasını önlemeye yönelik açılan bir davadır.
İcra ve İflas Kanunu’nun 72. Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre “Takibe itiraz etmemiş veya itirazının kaldırılmış olması yüzünden borçlu olmadığı bir parayı tamamen ödemek mecburiyetinde kalan şahıs, ödediği tarihten itibaren bir sene içinde, umumi hükümler dairesinde mahkemeye başvurarak paranın geriye alınmasını istiyebilir”.

İSTİRDAT DAVASI AÇABİLMEK İÇİN ŞARTLAR

İstirdat davasının açılabilmesi için birtakım şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
Bu şartlar ise şöyle sıralanabilir
• Haksız yere, bir diğer deyişle aslında borçlusu olunmayan, bir borcun ödenmesi gerekir.
• Para icra takibi esnasında ödenmiş olmalıdır.
• Haksız yere ödeme yapan kişinin icra takibinin kesinleşmesi sonucunda takibin diğer aşamalarına geçileceği korkusuyla yapılan ödeme olmalıdır.
• Dava, icra takibi devam ederken açılmalıdır.
• Haksız yere ödenen borcun, ödenmesinden itibaren bir yıl içinde açılmalıdır. Bu süre hak düşürücü bir süredir.

GÖREV VE YETKİ
İstirdat davası bir genel hukuk davası olarak yürütülür. İşbu davaya bakmakla yükümlü mahkemeler de genel mahkemelerdir. Yetkili mahkemeler için ise İcra ve İflas Kanunu madde 72 şöyle demektedir: “Menfi tesbit ve istirdat davaları, takibi yapan icra dairesinin bulunduğu yer mahkemesinde açılabileceği gibi, davalının yerleşim yeri mahkemesinde de açılabilir. Davacı istirdat davasında yalnız paranın verilmesi lazımgelmediğini ispata mecburdur.”.

ÖNEMLİ HUSUSLAR

İstirdat davası dilekçesinin özenle hazırlanması gerekmektedir. Takip işlemlerinden doğan endişe ile ödenen miktar gerekçelendirilerek itiraz edilmelidir. Bu noktada bir icra avukatı ile çalışmanın önemi oldukça fazladır.

İSTİRDAT DAVASINDA ARABULUCULUK
Konusu para olan alacak davalarından birisi olduğu sebebiyle istirdat davası açmak için öncelikle arabulucuya başvurmak gerekir.

İSTİRDAT DAVASINDA İCRA İNKAR TAZMİNATI
Kişi gerçekte borçlu olduğu halde, borçlu değilmiş gibi davranıp istirdat davası açarsa, bir diğer deyişle hukuki güvenlik hakkını kötüye kullanırsa icra inkar tazminatı olarak alacak miktarının asgari %20 oranında icra inkar tazminatı talep edebilecektir.

Leave a comment

İletişim Bilgilerimiz
Oğuzlar Mahallesi Çetin Emeç Bulvarı No:60/8 Çankaya-ANKARA
P.tesi-Cuma: 9.00 - 19.00
Yol Tarifi Al
İletişim Bilgilerimiz
Oğuzlar Mahallesi Çetin Emeç Bulvarı No:60/8 Çankaya-ANKARA
P.tesi-Cuma: 8.00 - 19.00

Powered by NKOLAY.WEBSITE 2025. Tüm hakları saklıdır.

Powered by NKOLAY.WEBSITE 2025. Tüm hakları saklıdır.