practice area: Hakaret Suçu
date: Ekim 24, 2024
outcome: Hakaret suçu oluşmaz

TÜRK CEZA HUKUKUNDA HAKARET SUÇU

5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre “Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (…)49 veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir.”

(2) “Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.”

Hakaret suçu ile korunan hukuki değer şeref ve sosyal saygınlıktır. TCK madde 125’in koruma altına aldığı bu değerler ile kişinin toplum içindeki itibarı, şerefi, haysiyeti toplumun diğer fertleri nezdinde korunmuş olmaktadır. Bu madde ile birlikte toplumdaki saygınlığı zedelenen birey suç duyurusunda bulunarak hakaret eden kişinin cezalandırılmasını talep edebilir. Eğer hakaret eden kişi bir ceza alırsa da mağdurun toplum içindeki saygınlığı korunmuş olur.

“YALAKA” DEMEK HAKARET SUÇUNU OLUŞTURUR MU?

Yalaka, bir kişinin başkalarını çıkar sağlamak, yaranmak, gönlünü hoş tutmak ve benzeri amaçlarla bir başka kişiye sürekli olarak iltifat etmesi ya da övmesi anlamına gelmektedir. Yalakalık, genellikle samimiyetten uzak, zoraki, kendi çıkarlarını korumak maksatlı yapılan aşırı, gereksiz övgülerden ibarettir. Bu davranış şekli, davranışı gerçekleştiren kişilerde genellikle itibar kaybına ve güvensizliğe yol açmaktadır. Bu terim olumsuz bir anlam taşımakla beraber gerçek dışı ilişkiler kurulmasına yol açabilir.

Peki bir kişiye “yalaka” demek hakaret suçunu oluşturur mu sorusunun cevabı nedir? Bu sorunun cevabı: Hayır, değildir. İnternet ortamında bir kişiye “yalaka” şeklinde hitap etmek hakaret suçunu oluşturmaz.  Yargıtay’ın eski kararlarında “yalaka” kelimesi hakaret suçunu oluşturur gibi kararlar alındıysa da, Yargıtay’ın güncel kararlarında “yalaka” kelimesinin hakaret suçunu oluşturmadığı anlayışı yerleşmiştir.

ÖRNEK YARGITAY KARARLARI

  • Sanığın katılana yönelttiği sözlerin (Dalkavuk ve yalaka) katılanın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı davranış, ağır eleştiri niteliğinde olduğu ve hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığının anlaşılması karşısında, tebliğnamedeki bozma isteyen düşünceye katılınmayarak…

Yargıtay 18. CD Esas: 2015/25598 Karar: 2016/6843 Tarih: 05.04.2016

 

  • İnceleme konusu somut olayda, mahkemece sanığın katılana hitaben söylediği “Bundan sonra benim düşmanım, başmüdürün yalakasısın” şeklindeki sözleri nedeniyle sanık hakkında hakaret suçundan mahkumiyet kararı verildiğinin anlaşılması karşısında, kaba söz niteliğindeki sözlerin katılanın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmaması nedeniyle hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, sanığın beraati yerine mahkumiyetine karar verilmesi hukuka aykırıdır.

Yargıtay 4. CD Esas: 2020/4001 Karar: 2021/153 Tarih: 11.01.2021

 

Bu ve benzeri kararlar neticesinde şu sonuca ulaşılabilir ki “yalaka” sözü hakaret suçunu oluşturacak kadar ağır bir söz olmasa dahi, kaba söz olarak düşünülmeli ve her ne kadar cezaya tabi olmasa da yine de bu sözü söylemekten kaçınılmalıdır.

 

Leave a comment

İletişim Bilgilerimiz
Oğuzlar Mahallesi Çetin Emeç Bulvarı No:60/8 Çankaya-ANKARA
P.tesi-Cuma: 9.00 - 19.00
Yol Tarifi Al
İletişim Bilgilerimiz
Oğuzlar Mahallesi Çetin Emeç Bulvarı No:60/8 Çankaya-ANKARA
P.tesi-Cuma: 8.00 - 19.00

Powered by NKOLAY.WEBSITE 2025. Tüm hakları saklıdır.

Powered by NKOLAY.WEBSITE 2025. Tüm hakları saklıdır.