practice area: DUI & Car Accidents
date: March 02, 2018
outcome: found not guilty by the jury

Türk Hukukunda; evli çiftlerin Türk medeni Kanunda yazan bazı gerekçlerle içinde bulundukları evlilik birliğinin sürmesinde bir yarar görmedikleri takdirde, kendi aralarında nafaka, mal paylaşımı, çocuğun velayeti gibi hususlarda anlaşarak, hür iradeleri ile evlilik ilişkilerine son vermeleri Anlaşmalı boşanmanın konusunu oluşturur.TMKMD.163

GÖREVLİ ve YETKİLİ MERCİİ

Anlaşmalı boşanma talep edildiği takdirde başvurmanız gereken görevli mercii

 ‘’Aile Mahkemeleri’’dir. Bazı ilçelerde aile mahkemesinin bulunmadığı  durumlarda davanın asliye hukuk mahkemesinde açılması gerekebilir.

Yetkili mahkeme ise Türk Medeni Kanunu’nun 168. Maddesine göre ‘’Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.’’

ANLAŞMALI BOŞANMA ŞARTLARI

Eşlerin anlaşmalı boşanma konusunda iradelerinin uzlaşması yanında bazı koşulların varlığı gerekmektedir.

1-Evlilik birliğinin en az bir yıl sürmesi gereklidir

2-Eşlerin birlikte başvurması veya bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi gerekmektedir.

3-Hakimin boşanma kararı verebilmesi için, tarafları bizzat dinlemesi gerekmektedir ve buna karşılık iradelerinin serbestçe açıklandığına  kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi(protokol) uygun bulması şarttır.

Hâkimin bu anlaşmayı uygun bulmaması durumunda anlaşmada değişiklikler öngörmesi ve bu değişikliklerin taraflar tarafından da kabul edilmesiyle boşanmanın gerçekleşmesi mümkündür.

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ NEDİR NASIL HAZIRLANIR

Anlaşmalı boşanma protokolü, tarafların boşanma hususunda görevli mahkemeye başvururken evliliği sona ermesine bağlı değişiklik olacak temel hususları bir protokol üzerinde karşılıklı ve hür iradeleri ile düzenledikleri ve imzaladıkları yazılı bir belgeledir.

Bu protokol içeriğinde boşanma hususu, boşanma davasının ferileri üzerinde ve ziynet eşyalar ile mal paylaşım hususu üzerinde anlaşma sağlanmalıdır. Bu protokolün daha özeline inmek gerekirse bulunması gereken zorunlu konular mevcuttur.Bunlar; maddi ve manevi tazminat ,yoksulluk  ve iştirak nafakası çocuğun velayeti, velayeti bulunmayan eşin çocukla şahsi münasebeti,taraflarca sahip olunan menkul,ziynet eşyalar sayılabilir.

(Örnek anlaşmalı boşanma protokolünü yazımızın devamında bulabilirsiniz.)

ANLAŞMALI  DAVASI AÇILDIKTAN SONRA EŞLERDEN BİRİ VAZGEÇERSE;

Yargıtay kararlarına göre tarafların anlaşmalı olarak boşanmalarına yönelik beyanlarından hükmün kesinleşmesine kadar her zaman dönebilecekleri, bu durumda davaya ilk açıldığı şekilde çekişmeli boşanma davası olarak devam edilmesinin gerekeceği anlaşılmaktadır.

Çekişmeli boşanma, anlaşmalı boşanmaya göre daha uzun sürede sonuçlanır. Ayrıca, eşler açısından da meşakkatli bir süreçtir.

Yargıtay 10.Hukuk Dairesi’nin 2017/18E. 2017/78 K. Sayılı 02.02.2017 tarihli ilamı:

Yargıtay kararlarına göre tarafların anlaşmalı olarak boşanmalarına yönelik beyanlarından hükmün kesinleşmesine kadar her zaman dönebilecekleri, bu durumda davaya ilk açıldığı şekilde çekişmeli boşanma davası olarak devam edilmesinin gerekeceği anlaşıldığından istinaf talebinin kabulü ile ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına, yeniden karar verilmek üzere dosyanın mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir. İstinaf talebinin kabulüne karar verilmiştir.

ANLAŞMALI BOŞANMAYA DAİR PROTOKOL

 

1.TARAF                           : (İsim,TC,Adres)

 

 

  1. TARAF :(İsim,TC,Adres)

 

 

 

HÜKÜMLER        :            

 

              İşbu anlaşmalı boşanma protokolü, mahkemeye sunulmak üzere hazırlanmış olup mahkemece onaylandıktan sonra geçerli olacaktır. Taraflar aşağıdaki hususlarda anlaşmaya varmışlardır:

 

1-) BOŞANMA HUSUSU               : Her iki taraf da karşılıklı olarak boşanmayı kabul etmişlerdir. Evlilik birliğinin sona erdirilmesi konusunda her iki taraf da mutabıktırlar.

 

2-) VELAYET HUSUSU                   : Evlilik birliği süresi içinde dünyaya gelen ortak kız çocuklar (isim,TC) ,  velayeti anne/ baba ………’da kalacaktır.

 

3-) NAFAKA HUSUSU                    : Tarafların herhangi bir nafaka talebi bulunmamaktadır.

 

 

4-) TAZMİNAT HUSUSU               : Taraflar,  tazminat hususunda herhangi bir talepleri bulunmadığına yönelik anlaşmaya varmışlardır.

 

5-) EŞYALAR HUSUSU                   : Taraflardan ……………………………’ın aile konutundaki eşyalar hususunda şahsi eşyaları haricinde herhangi bir talebi bulunmayıp, aile kontunda bulunan eşyalarında söz konusu konutta kalması hususunda taraflar anlaşmışlardır.

 

6-) ZİYNET EŞYALARI HUSUSU    : Tarafların evlilik birliği içerisinde söz konusu hususta bir ziynet eşyası bulunmadığından mütevellit, herhangi bir paylaşım söz konusu olmayacaktır.   

 

7-) MAL PAYLAŞIM HUSUSU       : Tarafların karşılıklı olarak birbirlerinden herhangi bir mal talebi bulunmamaktadır.

 

😎 VEKALET ÜCRETİ VE MAHKEME MASRAFLARI KONUSU          : Taraflar karşılıklı olarak birbirlerinden mahkeme masrafları ve vekalet ücreti talep etmeyeceklerdir.

 

9-) BOŞANMADAN SONRA SOYİSİM KULLANIMI : Taraflardan……………………….. boşanma kesinleştikten sonra ………… soy ismini kullanmayacaktır.

 

SONUÇ : Taraflar serbest iradeleriyle yukarıda belirtilen konularda anlaşma sağlamış olup bu koşullara binaen boşanmayı kabul etmektedirler. Tüm bu nedenlerle, işbu protokol, bir nüshası Nöbetçi Aile Mahkemesine sunulmak üzere 3 nüsha olarak hazırlanmış olup taraflarca bir nüshası mahkemeye sunulacaktır.

 

Mahkemece işbu 9 maddeden ibaret protokolün kabulü ile anlaşma doğrultusunda boşanmaya karar verilmesini talep ederiz.Tarih

 

 

TARAF 1 İSİM SOYİSİM                                                   İMZA TARAF 2 İSİM SOYİSİM İMZA

 

 

Case Won!

Leave a comment

İletişim Bilgilerimiz
Oğuzlar Mahallesi Çetin Emeç Bulvarı No:60/8 Çankaya-ANKARA
P.tesi-Cuma: 9.00 - 19.00
Yol Tarifi Al
İletişim Bilgilerimiz
Oğuzlar Mahallesi Çetin Emeç Bulvarı No:60/8 Çankaya-ANKARA
P.tesi-Cuma: 8.00 - 19.00

Powered by NKOLAY.WEBSITE 2025. Tüm hakları saklıdır.

Powered by NKOLAY.WEBSITE 2025. Tüm hakları saklıdır.